2021

 Lugemisühingu 3MR Making the Most of the Magic of Reading

 (2018-2021) projekt on lõppenud.

 11/10/21

  • Loe edasi

    Lugemisühingu 3MR Making the Most of the Magic of Reading (2018-2021) projekt on lõppenud

    Teema ”pildiraamatud” oli köitev ja ootusärevus suur. Samas puudus kogemus Euroopa Liidu Erasmus+ programmis osalemisest. Mida meilt oodatakse? Millega peame ise panustama? Kas saame hakkama? Kuidas kulgeb koostöö partneritega? Kas keeleoskus on piisav? Mida 3MR üldse endast kujutab?

    Kokku oli projektis ette nähtud kuus silmast-silma töökoosolekut erinevates osalejamaades: Itaalias, Belgias, Rumeenias ja Eestis.

    Valmis pidi saama neli intellektuaalset väljundit (tulemit), mida tuli levitada kahel levitusüritusel. Lisaks tuli osaleda ka ühes suvekoolis.

    Kuni jaanuarini 2020 sujus kõik plaanipäraselt. Tegime tööd ja nägime vaeva, et järjel püsida. Osalesime 3MR metoodika õppekava ja metoodika väljatöötamisel. Ammutasime kogemusi ja tarkust 2019. a jaanipäeval toimunud nädalaajases pildiraamatuteemalise suvekoolis Liège’s, mis oli üle kolmekümnekraadisess kuumuses tõeline suve kool - silmaringi avardav ja energiatsüstiv.

    Olime 2020 a talvel just valmis siin Eestis läbi viima testkoolitusi: Anneli ja Jaanika hakkasid metoodikat testima lasteaiaõpetajate peal, Liina raamatukogutöötajate peal...

    Kui äkki ühel heal päeval kogu maailm lukku pandi ja meil ei olnud testkoolitusi võimalik läbi viia…

    Ettenähtud ettelugemisvideote tegemine, nende analüüs ning näidisettelugemis-seansside läbiviimine lapsevanematele jäi paljuski poolikuks. Osaliselt sai proovitud kaugteel kohtumisi või siis väiksemas mahus üritusi koha peal.

    Kuid kaugteel on ikkagi kaugteel… Kogu meie püüdlikkuses jäi puudu inimlikust kontaktist, silmsidemest ja füüsilisest kohalolekust. Just seda on lastele ja samuti ka lapsevanematele ettelugemises vaja mudeldada. Ekraan ei saa ealeski asendada päris elu, kohalolekut, koosolemise hetki, emotsioone ja ettelugemisest kiirgavat inimlikku rõõmu.

    Planeeritust madalama profiiliga jäid ka meie levitusüritused. Üht olime sunnitud üles filmima (25.02.21 Eesti Lastekirjanduse Keskuses, järelvaadatav Youtube’s) ja teine sattus täpselt õppeaasta algusesse (31.08.21 Tallinna Keskraamatukogus), mistõttu oli osalejaid planeeritust vähem.

    Hilinemisega valmis projekti koduleht readingmagic.eu, kust huvilised leiavad eestikeelsena nii metoodika, õppekava kui ka väljaprinditavad ettelugemisalased juhised (brošüürid) lastega töötavatele täiskasvanutele ja lapsevanematele.

    Loodame väga alustada Lugemisühingus uute pildiraamatukoolitustega nii lapsevanematele kui lasteaiaõpetajatele niipea kui võimalik uuel, 2022. a. Samas plaanime ka laiendada koolitajate ringi, et pildiraamatu võlujõud iial otsa ei lõppeks.

    Täname väga:

    Eesti Lastekirjanduse Keskus

    Tallinna Keskraamatukogu

    Tallinna Männi lastead

    Tabasalu Teelahkme Lasteaed

    Kõik lasteraamatuhuvilised 3MR testkoolitusel osalejad Tallinna Männi Lasteaias, Tabasalu Teelahkme Lasteaias ning Tallinna Keskraamatukogus

    Suur aiäth!

    Jälgige, palun, infot koolituste kohta Lugemisühingu FB Lehel ning grupis Pildiraamatu maagid.

    Jaanika Monroc, Anneli Laamann, Liina Velner

    Nov 10, 2021

  12. väikeste kodu-uurijate võistlus kutsub uurimistöid koostama.

 10/21/21

  • Loe edasi

    12. väikeste kodu-uurijate võistlus kutsub uurimistöid koostama

    Vana-Rooma luuletaja Juvenalis kirjutas umbes 2000 aastat tagasi: „Lootkem, et terves kehas on

    ka terve vaim.“ See mõttetera on kaasajal küll pisut muutununa üldtuntud.

    Pereliikmete või sugulaste kohta käivad uurimused võiksid olla koostatud vaimu ja/või keha hoidmise ja arendamise teemadel. Kirjutada võiks näiteks vahvast vana-vanaisast, kes nooruspõlves ühtegi motokrossi võistlust vahele ei jätnud. Või krapsakast vanatädist, kes tegeles Idla võimlemisega. Või targast vanaisast, kelle teadusuurimusi tänastele üliõpilastele innustuseks lugeda antakse. Või loovast vanaemast, kes iga päev mõne luulerea kirja paneb. Või oma perest, kes võimalikult palju toidukraami ise kasvatab. Äkki keegi suguvõsas mõistab isegi taimede või loitsuga ravida?

    Noorte kodu-uurijate uurimistöid ootame Tiina Kivimäe aadressil Soo 18-22, Paide 72714, Järvamaa.

    Võistlustööle palume lisada juhendaja telefoninumber ja meiliaadress.

    Käsitsi kirjutatud individuaalsete või kollektiivsete uurimuste saatmise tähtaeg on 14. märts 2022.

    Kodu-uurimistöö koostamise juhendi leiavad huvilised Eesti Lugemisühingu kodulehelt.

    Küsimustega võib julgesti pöörduda aadressil tiinakivimae@gmail.com.

    Tiina Kivimäe

    Oct 21, 2021

  Düsleksia saadab sind terve elu.

 10/7/21

  • Loe edasi

    Düsleksia saadab sind terve elu

     

    4. oktoobril 2021 toimus Tallinna Keskraamatukogus düsleksiapäev, kus käsitleti täiskasvanute düsleksiat.

    Milliste raskustega tuleb täiskasvanuna silmitsi seista ning kuidas mil moel neid ületada, sellele otsisime kolme tunni vältel vastuseid. Tõdesime, et lugemis- ja kirjutamisraskused ei ole takistused oma unistuste teostamisel!

    Düsleksiapäeva korraldajad

    Kadi Lukanenok ja Liina Velner

    Liina Velner

    Oct 7, 2021

  Eesti Lugemisühing kutsub kõiki huvilisi düsleksiapäevale

  4. oktoobril 2021 Tallinna Keskraamatukokku kl 15 -18.

 9/20/21

  • Loe edasi

    Eesti Lugemisühing kutsub kõiki huvilisi düsleksiapäevale 4. oktoobril 2021 Tallinna Keskraamatukokku kl 15 -18.


    Plakat

    Rahvusvaheliselt peetakse düsleksiakuud oktoobris ja seda tähistatakse paljudes riikides juba mitmeid aastaid.

    Käesoleva aasta fookuses on täiskasvanud inimeste düsleksia. Düsleksia ehk lugemisraskus võib inimest mõjutada kogu elu jooksul, ehkki sageli arvatakse, et lõpuks õpivad kõik inimesed lugema ja raskused kirjaoskusega kaovad hiljemalt noorukieas. Meie seas elab ja töötab suur hulk inimesi, kes oma lugemisraskuse tõttu kogevad takistusi iga päev, kelle ametialaseid valikuid on põhjustanud lugemisel kogetavad raskused ning kes selle kõige tõttu on emotsionaalselt ja vaimselt kurnatud. Aeg on astuda samme, koguneda, et vahetada kogemusi ning olla üksteisele toeks parimate lahenduste leidmisel.

    Düsleksiapäeval arutame täiskasvanute düsleksiaga seotud iseärasuste üle, kuulame isiklikke lugusid ja vahetame kogemusi hakkama saamisest. Uudistame ka tehnilisi vahendeid ja hiljuti ilmunud teemakohaseid raamatuid.

    Kogemusi vahetavad tänaseks mitmesuguseid töid tegevad lugemisraskusega täiskasvanud inimesed.

    Ürituse orienteeruv ajakava:

    Kl 15 – 15.10 kogunemine, tervitus

    Kl 15.10 – 16.00 ettekanded

    Kl 16.00 – 17.00 isiklikud kogemused

    Kl 17.00 – 17.30 nõuanded, kokkuvõtted

    Kl 17.30 – 18.00 aeg vabaks suhtluseks

    Palun registreeru, et teaksime tee-ja kohvilaua katmisel Sinuga arvestada. Üritusel saab osaleda vaid 20 inimest. Juhul, kui registreerusid, aga ei saa osaleda, kirjuta aniilrenlev@gmail.com

    Liina Velner, Kadi Lukanenok

    Sep 20, 2021

  Väikesed kodu-uurijad kohtusid Imaveres.

 9/13/21

  • Loe edasi

    Väikesed kodu-uurijad kohtusid Imaveres.

    2020/2021. aasta võistlusele saadeti Eesti ja Soome 15 koolist 109 uurimistööd teemal „Meie pere vanad asjad“. Lapsed kirjeldasid oma suguvõsas hoolega alles hoitud vanavara pressraudadest, piiblitest, vindla-väntadest koduorelite ja aitadeni välja. Põnev oli lugeda näiteks põlvest-põlve pärandatavatest ehetest, ehedal kujul säilinud kempsust, hammastega tikitud käsitööst, Austraaliasse ja tagasi rännanud kübarast.

    Eesti Piimandusmuuseum tutvustas külalistele muuseumi aardeid ja pakkus koostöös Imavere Põhikooliga võimalust töötubades piimaga seotud tegevusi proovida. Nii said lapsed ise jäätist ja võid teha, keefiriga värvida, võinugadele mustrit põletada ja piimapakke kujundada.

    Tänupäev jätkus konverentsiga, kus kuus noort kodu-uurijat oma võistlustöid tutvustasid. Loore ja Albert Birkenfeldt Kuressaarest jutustasid muhedalt tohtrina leiba teeninud vanaisa Reinholdi vana-aegsete arstiriistade kollektsioonist: „Tore, et meie vanaisal on palju põnevaid asju. Nüüd oskame vanaisa rohkem hinnata.“ Vastseliina poiss Jaagup Ots uuris oma vana-vanaonu Arno noorusaega, mil küüditamiste ja sõjahirmus metsa peitu poeti. Jaagup jõudis järeldusele, et tema isa vanaonu oli tark, vapper ja nutikas ning Jaagupil endal on Eestis hea elu.

    Võistluse korraldajad Heli Prii, Eve Krais ja Tiina Kivimäe tunnustasid kõiki osalejaid, tublimatele jagati kiidukirju ja raamatuid. Alati on emotsionaalselt kõige hinnalisemad isevalmistatud auhinnad – seekord käsitsi saetud puidust kuuma-alused, Järvamaa taimedest teesegud ja korraldajate keedetud tänumoosid.

    Traditsiooniliselt kuulutati välja järgmise võistluse teema. 2022. aasta kevadeks oodatakse noortelt kodu-uurijatelt uurimusi teemal „Terves kehas terve vaim“.

    Üldvõitjad:

    3.-4. klass

    Leneli Lasn (Jõõpre Kool, juhendajad Ülle Vares, Kairi Vainola)

    Elisabeth Valdmann (Jüri Gümnaasium, juhendajad Triin Tammistu, Eve Vutt)

    Miriam Paesüld (Jüri Gümnaasium, juhendajad Triin Tammistu, Maris Terno)

    Joanna Rätsepp (Jüri Gümnaasium, juhendajad Triin Tammistu, Sigre Rätsepp)

    Holger Kloren (Jüri Gümnaasium, juhendajad Mirje Hagur, Raino Kloren)

    Romet Saarniit (Jüri Gümnaasium, juhendajad Mirje Hagur, Kristel Harek)

    Aadrian Müür (Jüri Gümnaasium, juhendajad Monika Piil, Kaili Kahro)

    Trevor Värva (Jüri Gümnaasium, juhendajad Heidy Siirak, Airi Pärtel)

    Mariin Kooser (Vastseliina Gümnaasium, juhendajad Kertu Torn, Mari Mandel)

    Karl Markus Kuus (Vastseliina Gümnaasium, juhendajad Kertu Torn, Tiina Sisask)

    Helena Lõiv (Vastseliina Gümnaasium, juhendajad Kertu Torn, Merle Päkk)

    Jete Jessica Pilt (Vastseliina Gümnaasium, juhendajad Kertu Torn, Keiu Einla)

    5.-6. klass

    Lisete Solenikov (Aegviidu Kool, juhendaja Anneliis Liblik)

    Elizabeth Kelder (Saaremaa Ühisgümnaasium, juhendajad Merle Prii, Anu Kelder)

    Loore Birkenfeldt, Albert Birkenfeldt (Saaremaa Ühisgümnaasium, juhendaja Merle Prii)

    Karola Kuldsaar (Saaremaa Ühisgümnaasium, juhendaja Merle Prii)

    Elsa Marii Kirs (Saaremaa Ühisgümnaasium, juhendajad Merle Prii, Kadri Saar)

    Hugo Sarapuu (Saaremaa Ühisgümnaasium, juhendajad Merle Prii, Relika Sarapuu)

    Eke Tarkin (Lümanda Põhikool, juhendaja Urve Vakker)

    Carmen Sofia Kivi (Melliste Algkool-Lasteaed, juhendaja Sirje Jugaste)

    Madis Kaarli (Jüri Gümnaasium, juhendajad Kristin Uuemäe, Kaido Kaarli)

    Olle Satsi (Jüri Gümnaasium, juhendajad Kristin Uuemäe, Tanel Satsi, Birgit Satsi)

    Markus Madiste (Jüri Gümnaasium, juhendajad Kristin Uuemäe, Ave Madiste)

    Ajakirja Hea Laps preemiad:

    Kirsten-Kristin Veeborn (Jüri Gümnaasium, juhendaja Margit Veeborn)

    Markkus Anderson (Jüri Gümnaasium, juhendaja Heidy Siirak)

    Jete Jessica Pilt (Vastseliina Gümnaasium, juhendajad Kertu Torn, Keiu Einla)

    Tanel Tuvike (Vastseliina Gümnaasium, juhendajad Kertu Torn, Triinu Tuvike)

    Marleen Tammekunn (Paide Hammerbecki Põhikool, juhendaja Taimi Jürgenstein)

    Emma Moorits (Paide Hammberbecki Põhikool, juhendajad Taimi Jürgenstein, Mare Kori)

    Eesti pedagoogika arhiivmuuseumi preemiad:

    Madis Kaarli (Jüri Gümnaasium, juhendajad Kristin Uuemäe, Kaido Kaarli)

    Mia Maastik (Lümanda Põhikool, juhendaja Urve Vakker)

    Järvamaa Muuseumi preemiad:

    Tanel Tuvike (Vastseliina Gümnaasium, juhendajad Kertu Torn, Triinu Tuvike)

    Jaagup Ots (Vastseliina Gümnaasium,  juhendajad Kertu Torn, Hannes Ots, Kerttu Laane)

    Samuel Künnapuu (Vastseliina Gümnaasium, juhendajad Kertu Torn, Pirjo Künnapuu)

    Elisabeth Pallo (Jüri Gümnaasium, juhendajad Triin Tammistu, Britt Pallo)

    Joanna Rätsepp (Jüri Gümnaasium, juhendajad Triin Tammistu, Sigre Rätsepp)

    Aadrian Müür (Jüri Gümnaasium, juhendajad Monika Piil, Kaili Kahro)

    Kertu Liisa Rahuoja (Jüri Gümnaasium, juhendajad Kristin Uuemäe, Kaile Sander)

    Emma Moorits (Paide Hammberbecki Põhikool, juhendajad Taimi Jürgenstein, Mare Kori)

    Mia Mägi (Paide Hammberbecki Põhikool, juhendaja Taimi Jürgenstein)

    Elsa Marii Kirs (Saaremaa Ühisgümnaasium, juhendajad Merle Prii, Kadri Saar)

    Mia Maastik (Lümanda Põhikool, juhendaja Urve Vakker)

    Ingrid Kuivjõgi (Lümanda Põhikool, juhendaja Tiina Niit)

    Aleksandra Torpan (Haljala Kool, juhendajad Külli Heinla, Erja Torpan)

    Lisete Solenikov (Aegviidu Kool, juhendaja Anneliis Liblik)

    Carmen Sofia Kivi (Melliste Algkool-Lasteaed, juhendaja Sirje Jugaste)

    Kiur Pindmaa (Türi Põhikool,  juhendajad Evely Siimsoo, Ester Pindmaa)

    Andre Ird (Tallinna 21. Kool, juhendaja Ester Barkala)

    Lukas Tuubel (Tallinna 21. Kool, juhendajad Ester Barkala, Kristiina Tuubel)

    Tiina Kivimäe

    Sep 13, 2021

  Selgusid aasta õpetaja 2021 konkursi nominendid.

 9/13/21

  • Loe edasi

    Selgusid aasta õpetaja 2021 konkursi nominendid.

    „Üha enam noori asub õpetajaks õppima – see on kindel märk, et nende õpetajad on teinud tööd innustaval moel,“ sõnas minister Liina Kersna. „Aasta õpetaja galal tunnustame pühendunud õpetajaid, kelle sõnadel, hinnangutel, tegudel ja usul õpilastesse on olnud suur mõju,“ lisas ta.

    Rõõmu tundis minister ka selle üle, et õpetajate ning teiste haridustöötajate silmapaistvalt hea töö märkamine ja nende kandidatuuri ülesseadmine riiklikul konkursil on tugevalt kanda kinnitanud. Kandidaate esitati sel aastal üle tuhande viiesaja.

    Põhjust elevil olla on ka kolmel Paide õpetajal ja lugemisühingu liikmel, kuna 11 aastat tehtud tööd väikeste kodu-uurijate võistluse korraldamisel on riiklikul tasemel märgatud.

    · Aasta haridusteo nominendid

    Asendamatu panus pandeemiakriisi leevendamisel, Tartu Tervishoiu Kõrgkool, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool
    Haridusjuhtide praktikaprogramm, Heateo Haridusfond, Tallinna Haridusamet
    Väikeste kodu-uurijate üle-eestiline konkurss, Tiina Kivimäe, Heli Prii ja Eve Krais

    Tiina Kivimäe

    Sep 13, 2021

  Järvamaa aasta haridusteo preemia sai

  väikeste kodu-uurijate üle-eestiline konkurss.

 8/28/21

  • Loe edasi

    Järvamaa aasta haridusteo preemia sai väikeste kodu-uurijate üle-eestiline konkurss.

    Aasta haridusteo preemia sai väikeste kodu-uurijate üle-eestiline konkurss.

    Konkurss on kolme õpetaja – Heli Prii, Eve Kraisi ja Tiina Kivimäe (Paide Hammerbecki Põhikool) eestveetud õppurite individuaalset ja sotsiaalset arengut toetav tegevus.

    Väikeste kodu-uurijate konkurss suunab lapsed aktiivselt suhtlema oma vanemate, vanavanemate, isegi vana-vanavanematega. Õppurite uuritud teemad on olnud alati seotud nende jaoks kõige kallima ning lähedasemaga – oma pere, kodu ja kodukohaga.

    Käesoleva aastal 10. septembril toimub Eesti Piimandusmuuseumis järjekorras 11. kodu-uurijate tänupäev, kuhu on oodatud kõik osalejad ning nende juhendajad.

    Tiina Kivimäe

    Aug 28, 2021

   Kolme peaga lohe.

 8/13/21

  • Loe edasi

    Kolme peaga lohe

    Juunis ametisse asunud Eesti Lugemisühingu uus juhatus pidas esimest koosolekut. Käimasolevad projektid jätkuvad ja uued tegemised ootavad järge. Oleme küll muutuste tuules, kuid kurss jääb samaks.

    Täname eelmist juhatust (Heli Prii, Kaja Kivisikk, Jelena Sepp) ja juhatuse esinaist Mare Müürseppa, kes on lubanud oma õla alla panna lugemisühingu edaspidistes tegemistes.

    Lugemisühingu juhatuse liikmed

    Kadi Lukanenok, Maria Jürimäe ja Liina Velner

    Liina Velner

    Aug 13, 2021

   Õppepäev Kalevipoja Kojas.

 6/17/21

  • Loe edasi

    Õppepäev Kalevipoja Kojas.

    Lugemisühingu sädeinimesed ja möödunud aasta projektides kaasa teinud lasteaedade ja koolide esindajad kogunesid Kääpale kenal päikselisel 15. juunil, kuulasid-vaatasid Kalevipoja Koja perenaise Annika ja toredate noorte giidide selgitusi ning meenutasid oma kokkupuuteid Kalevite kange pojaga. Vahetati kontaktandmeid ja sõlmiti kokkuleppeid edasiste ühistegevuste arendamiseks.

    Koos väljasõiduga kui ka lisaks virtuaalselt on toimumas ka ühingu üldkoosolek, mille käigus valitakse juhatus järgmiseks kolmeks aastaks.

    fotod Anneli Laamann ja Mare Müürsepp

    Mare Müürsepp

    Jun 17, 2021

   Pildiraamatute ettelugemist õpetava 3MR koolitusprogrammi

   (õppekava) ja metoodika tutvustus on internetis järelvaadatav.

 4/15/21

  • Loe edasi

    Pildiraamatute ettelugemist õpetava 3MR koolitusprogrammi (õppekava) ja metoodika tutvustus on internetis järelvaadatav

    Kes ei saanud osaleda Lugemisühingu 3MR pildiraamatuprojekti tutvustaval seminaril "Kas pildiraamatumaagiat saab õpetada?" 25. veebruaril 2021 Lastekirjanduse Keskuses, siis nüüd on koha peal filmitud ettekanded nähtavad Youtube’i kanalil Eesti Lugemisühing Pildiraamatu maagid

    Liina Velner

    Apr 15, 2021

   Osale fotokonkursil "Loeme koos imelisi pildiraamatuid!"

 4/16/21

  • Loe edasi

    Osale fotokonkursil "Loeme koos imelisi pildiraamatuid!"

    Osalemisega annate nõusoleku, et Lugemisühing võib saadud fotosid tasuta kasutada lugemisega seotud projektimaterjalide illustreerimiseks ja levitamiseks trükituna ja veebis koos foto autori nimega.
    Väljavalitud fotode autorid ja ettelugejad saavad osaleda tasuta Pildiraamatumaagia koolitusel. Lapsed saavad auhinnaks valida ühe toreda pildiraamatu kirjastuselt Glossus.
    Fotod palume saata pildiraamatumaagid@gmail.com juba 30. aprilliks!
    Täpsem info

    Ootame rohket osavõttu!

    Liina Velner

    Apr 16, 2021

  Head laste- ja noorteraamatud on selgunud.

 4/4/21

  • Loe edasi

    Head laste- ja noorteraamatud on selgunud

    Lastekirjanduse uurija ja žüriiliige Jaanika Palmi arvates peegeldab tehtud valik meie lastekirjanduse mitmekülgsust ning annab hea ülevaate ilmunud raamatutest: „Selle aasta nimekiri näitab hästi, kuivõrd kaunis ja sisukas on hetke lasteraamatumaastik. Mõtlemisainet ja inspiratsiooni leiavad neist teostest nii mudilased, lapsed kui ka noored. Soovitan täiskasvanutelgi mõne neist raamatutest kätte võtta, sest lugemiselamus on garanteeritud.“

    Raamatuid hindasid lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad eksperdid Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Eesti Lugemisühingust, Eesti Noortekirjanduse Ühingust ja Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingust. Rahva Raamat varustab ära märgitud raamatud informatiivsete kleepsude ning plakatitega, mis juhatavad lugejaid nii suuremates kui väiksemates raamatukogudes väärt lugemisvara juurde.

    Heade lasteraamatute nimekirja koostatakse Lastekaitse Liidu ja Lastekirjanduse Keskuse eestvedamisel alates aastast 2009. Nimekirjad on abiks õpetajatele, lapsevanematele, lastega töötavatele spetsialistidele ja kindlasti ka lastele enestele kvaliteetse, huvitava ning köitva lugemisvara valimisel. Alates 2018. aastast hakati sarnaselt tunnustama ka häid noorteraamatuid.

    Selle aasta heade laste- ning noorteraamatutega saab tutvuda Lastekaitse Liidu koduleheküljel.

    Hea lasteraamat

    • on kaunilt kujundatud

    • arendab kujutlusvõimet

    • inspireerib

    • äratab uudishimu

    • näitab kui mitmekülgne on maailm

    • pakub lugemisel huvi ja innustab last edasi lugema

    • ei sea ealisi piiranguid

    • on huvitav nii lapsele kui vanemale

    Hea noorteraamat

    • pakub lugemiselamust

    • näitab maailma selle mitmekülgsuses

    • sisendab elujulgust ja –rõõmu

    • arendab empaatiat

    • kutsub kaasa mõtlema ja arutlema

    Hea Lasteraamat 2020

    Väiksematele:

    • Benji Davies. Vanaema linnupoeg. Tõlkinud Dea Oidekivi. Kirjastus Rahva Raamat

    • Maarja Kangro. Isa kõrvad. Kirjastus Nähtamatu Ahv

    • Triinu Laan. Luukere Juhani juhtumised. llustreerinud Marja-Liisa Plats. Kirjastus Päike ja Pilv

    • Marius Marcinkevičius. Võlujärv. Illustreerinud Lina Dūdaitė. Tõlkinud Tiiu Sandrak. Kirjastus Hea Lugu

    • Piret Raud. Juurtega aed. Kirjastus Tänapäev

    • Anti Saar. Anni asjad. Illustreerinud Anne Pikkov. Kirjastus Kolm Elu

    • Anti Saar. Suur koogitegu. Illustreerinud Priit Pärn, Märt Rudolf Pärn, Olga Pärn. Kirjastus Kolm Elu

    • Ilmar Tomusk. Vapper siil. Illustreerinud Catherine Zarip. Kirjastus Tammerraamat

    Suurematele:

    • Nat Amoore. Koolihoovi miljonäri saladused. tõlkinud Hels Kure. Kirjastus Eesti Raamat

    • Kadri Hinrikus. Taks ja Dogi. Illustreerinud Elina Sildre. Kirjastus Tammerraamat

    • Jenny Jägerfeld. Minu suurejooneline elu. Tõlkinud Kadi-Riin Haasma. Kirjastus Varrak

    • Mika Keränen. Vanemuise väits. Illustreerinud Marja-Liisa Plats. Kirjastus Keropää

    • Juhani Püttsepp. On kuu kui kuldne laev. Illustreerinud Gundega Muzikante. Kirjastus Tänapäev

    • Frauke Scheunemann. Winston: salamissiooniga kõuts. Tõlkinud Tiina Aro. Kirjastus Tänapäev

    • Trudi Trueit. Nebula saladus. Tõlkinud Triin Olvet. Kirjastus Ühinenud Ajakirjad

    • Katrin Väljataga. Ümarmudil otsib kodu. Illustreerinud Anu Kalm. Kirjastus Tammerraamat

    Hea Noorteraamat 2020

    • Jenn Bennett. Südame õige kuju. Tõlkinud Liis Konovalov. Heli Kirjastus

    • Sarah Crossan. Kuutõus. Tõlkinud Kristina Uluots. Kirjastus Varrak

    • Cath Crowley. Sõnad sügavas sinises. Tõlkinud Bibi Raid. Kirjastus Rahva Raamat

    • Catherine Ryan Hyde. Püsi elus! Tõlkinud Anne Kull. Kirjastus Ersen

    • Reeli Reinaus. Morten, Emilie ja kadunud maailmad. Illustreerinud Marja-Liisa Plats. Kirjastus Päike ja Pilv

    • Victoria Schwab. Kummituste linn. tõlkinud Marge Paal. Kirjastus Rahva Raamat

    • Ene Sepp. Lumelinnu surm. Kirjastus Eesti Raamat – Lastekaitse Liidu noortekogu lemmik.

    Anneli Laamann

    Apr 4, 2021